Xbox 360 Microsoft'un üretmiş olduğu yeni nesil oyun konsoludur. Tek rakibi PlayStation 3'tür. başka rakibi bulunmamaktadır.
Ülkemizde henüz çok yeni olmasına rağmen ps3 ten önce çıkmış bir konsoldur ve bilmeyenler PS3'e göre dolayısıyla fazladır.
Oyun sayısı PS3'e göre bir hayli fazladır.
Teknik özelliklerine değinecek olursak;
* 3.2 GHz saat frekansında çalışan, 3 çekirdekli IBM PowerPC tabanlı sistem işlemcisi (CPU)
* 500 MHz saat frekansında çalışan, ATI tarafından tasarımı yapılan XENOS kod adlı grafik işlemcisi (48 adet tümleşik (Unified) shader, gelişmiş görsel efektlerin yaratımı için GPU çekirdeğine tümleşik 10 MB eDRAM)
* 700 MHz saat frekansında çalışan 512 MB GDDR3 sistem belleği (CPU ve GPU ortak erişmektedir) ile sağlanan 22.4GB bellek bant genişliği
* 5.1 kanallı Dolby Digital çevresel ses sistemi
* DVD okuyucu
* High Definition desteği (720p ve 1080p)
* 3 adet USB 2.0 kapısı
* 4 kablosuz oyun kolu desteği
* Wi-fi kablosuz ağ bağlantısı desteği (ek aparat gerekli)
* 120 GB sabit disk (Arcade pakette sabit disk yoktur)
Bu konsol fiyatı dolayısıyla kullanıcıların ilk tercihi olmalıdır. Şu anda Arcade versiyonu 450TL, Elite versiyonu 700TL civarındadır.
Xbox 360 aldığınızda sizde artık bu konsolun hayranı olan azınlığa katılmış olacağınızdan, çevrenizdeki XBox 360 sahibi olupta sizin haberiniz olmadığı birçok yeni arkadaş edineceksiniz. Dolayısıyla oyun sıkıntınızda olmayacak. (Xbox sevenler paylaşmayıda severler.)
Bizim insanlarımızda bir yanlış anlayış vardır. Konsolda FPS oyun oynanmaz. Klavye ve Mouse'un yeri ayrıdır. Bu konsol bunu değiştirdi. Gamepadin muhteşem tasarımı sayesinde 1-2 günlük bi acemilikten sonra mouse konforunda silah-nişan kontrolü sağlarsınız. Hatta öyle ki Xbox 360 gamepad, oyun konsolları arasında en iyi gamepad seçildi. Ağırlığı ve dizaynı ile elinize tam oturur. Sanki sizin bir parçanız gibi hissedersiniz.
Gelelim övmekle bitiremediğimiz gamepad'imizin detayalrına;
Öncelikle belirtmeliyim, Xbox 360 ile beraber verilen gamepad tamamen kablosuz olarak gelmektedir.
İki adet AA kalem pille çalışan bu gamepad'in yanında, konsolu alır almaz kullanmak isteyeceğinizi düşünmüşler ve 2 adet Energizer marka pil vermişler. Ayrıca satın alabileceğiniz özel xbox şarjlı bataryalar mevcut, ama ben pil taraftarıyım.
Benim tavsiyem; çok fazla oyun oynuyorsanız, şarj edilebilir piller kullanın.
Oynama süresine göre tahmini pil tüketim süreleride şöyle;
Her gün 4 saatten fazla oynarsanız 2 adet Duracell pil yaklaşık olarak 1 ila 1,5 hafta kadar dayanabilecektir.
Şarjlı bir pille bu süreyi 1 aya kadar uzatmanız mümkün. Tabi konsolu 2-3 günde bir açıyorsanız. Duracell pil ile bu 1 haftalık sürenin 2-3 haftaya kadar uzaması mümkün. Kısaca pil tüketimi mükemmel derecete düşük.
Standart olan siyah veya beyaz tuşlar bunda bulunmamaktadir. Bunun yerine kullanışı kolaylaştıran renkli tuşlar bulumaktadır. Daha önce yuvarlak, kare, üzgen ve çarpı düzeninden alışık olduğumuz PlayStation (PS) [hala aynı düzenek kullanılmakta] oynarken bilmeyenler sorardı ya hani "pas nasıl veriliyor?" bizde derdik "X'e bas", bunu duyan acemi kullanıcı gamepad üzerinde başlardı X aramaya, tabi bu arada pas nerde kaldı. Golü yedik.Artık bunun yerine yeşile bas demek yeterli olacaktır. İnsan gözü renklere daha hızlı tepki verebildiği için yeşile bakar bakmaz basmasıda bir olacaktır.
Gamepad'in ön yüzünde orta kısımda bulunan Xbox logosu tuşu ile çeşitli multimedia araçlarına ulaşabildiğiniz gibi, pil seviyesini kontrol etmek ve cihazı oturduğunuz yerden açmak kapamak bu tuş sayesinde yapılabiliyor. Hatta oyun esnasında müzik dinlemek bile mümkün.
Bu tuşun etrafındaki halkada ışıklı olmakla beraber, size gamepadin kaç numaralı oyuncu olduğunu, pil zayıflama durumunda animasyonlu olarak pilin azaldığını bildirir.
Konsol üzerinde açma-kapama tuşunun etrafıda aynı şekilde ışıklı halka ile donatılmış. Kaç adet gamepad bağlı olduğunu bildirmektedir.
Bu gamepad kablosuz olduğundan dolayı merak edeceğiniz bir başka unsurda çekim mesafesi;
Bu mesafeyi oda sınırları içinde aşmanız imkansız. Hatta diğer odalarınıza gidip oradan bile konrtrol etmeniz mümkün.
Gamepad'in arka bölümünde yer alan Trigger (Tetik) tertibatına değinmek istiyorum. Bu tetikler o kadar hassas ve yumuşak ki; silahlı oyunlarda bir silahın tetiği, yarış oyunlarında gaz pedalının hassaslığını çok başarılı bir şekilde hissettiriyor. Yer olarak okadar milimetrik ayarlanmış ki, gamepad elinizdeyken size ait bir parçaymış hissi veriyor. Bu ergonomiden gelen konfor ve titreşimlerin uyumu sayesinde, oynadığınız oyunu yaşama fırsatı buluyorsunuz. Ayrıca elinizi terletmiyor, bileklerde vb. ağrı yapmıyor.
Bu zamana kadar çıkmış olan bütün konsolları kullanmış ve uzunca süre test etmiş birisi olarak, şiddetle tavsiye edebileceğim bir üründür. Okuduğunuz için teşekkür ederim.