"Matematikçiler Nelerle Uğraşıyorlar ?" konusunu daha fazla uzatmamak için yeni bir sunuda bazı bilgileri aktarmayı düşündüm.
Anlatımda tam olarak matematiksel anlatım-ispat yerine biraz daha anlaşılır ifadeler kullanmaya çalıştım. Doğrudan Fibonacci dizisini ve Altın oranı vermek yerine problem çözümünü de göstermek istedim. Burada amacım yazıyı okuyan arkadaşlarımıza beyin cimnastiği yaptırmak idi.
FİBONACCİ DİZİSİ
Matematiği Cezayirli bir ustadan öğrenen Leonardo Fibonacci (1175-1250) Liber Abaci (Abaküs Kitabı) kitabında (Kilise tarafından yasaklanmış bir kitaptır) tavşan çiftliği sahibi bir arkadaşının ortaya attığı bir problemden bahseder.Problemimiz şudur: Tavşanlar doğduktan iki ay sonra yavrulamaya başlayabilmektedir. Bir çift tavşanla başlanırsa, kaç ay sonra kaç çift tavşan sayısına ulaşılır?
Problemin çözümü şu şekildedir.
Alıntı
Problem, n. ayda T tavşan sayısı olmak üzere T = T
şeklinde n’ye bağlı bir T fonksiyonu bulmaktır. Problemin karakterinden hemen farkedileceği gibi, herhangi bir aydaki tavşan sayısı bir önceki aydaki tavşan sayısına bağlıdır. Bu sebepten, Tk+1 = Tk+1(Tk) şeklinde iterasyonlu bir fonksiyon bulmak gerekecektir. Çözüm: (n+2). ayda bulunuluyor olunsun. Bu ayda, (n+1). aydaki tavşan sayısı aynen muhafaza ediliyor olacaktır. Ayrıca, n. ayda doğmuş tavşanlar, iki aylık yavrulayamama sürelerini n. ve (n+1). ay boyunca gçirmiş olacaklarından (n+2). ayda bir n sayısı kadar yavru yapacaklardır. Yâni, n eZ + ve T1 = T2 = 1 olmak üzere Tn+2 = Tn+1 + Tn şeklinde bir dizi Fibonacci dizisidir ve ilk birkaç terimi şöyledir: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144...
İlk iki ayda yavrulamayan tavşanlar(dizide 1,1) iki ay sonunda yavrular ve sayı 2 olur.4.ayda 1 yavru daha -ilk yavru bu dönemde yavrulayamaz- 3 olur. Bir sonraki ay ilk tavşandan 1 yavru ve ilk bebek tavşandan 1 yavru daha eder 5.....bu şekilde devam eder. Güzel bir beyin cimnastiğidir
.
Sonuç olarak Fibonacci Dizisi : 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89,....(her sayı kendinden önceki 2 sayının toplamına eşittir) elde edilir. Peki yaşantımızda nerdedir bu sayı??
Fibonacci dizisi elbette tavşanların âile hayatından ibaret değildir; tabiatın, şimdiye kadar gözlenmiş temel matematikî formlarından biridir: - Ayçiçeklerinin sağ ve sol sarmal sayıları 34/55, 55/89, 89/144 oranı
- Çam kozalaklarının sağ ve sol sarmallarında 5/8, 8/13 oranı
- Tim çiçeklerin çiçek yaprağı sayısının Fibonacci dizisinin herhangi bir terimini vermesi (kardelende 3, düğünçiçeğinde 5, bitotta 8, aynısafâda 13, yıldızçiçeğinde 21, çayır papatyasında 34, 55 veya 89 ...)
- Her ağacın bir nesilde çıkan dal sayısının kesin olarak Fibonacci dizisini takip etmesi
- Arıların soyağacında, Eperya örümceğinin ağındaki spirallerde, helis ve spiral formundaki yapılara sahip (boynuz, deniz minaresi vs.) hayvanların bu türden yapılarında altın oranın tam kuvvet veya katlarının görülmesi gibi birçok örnek büyük bir düzenin karşısında durduğumuzu ihtar eder.
ALTIN ORAN
Fibonacci dizisinin sanata katkısı da şu şekildedir.
Alıntı
Fibonacci dizisi altın oranayakınsar. Şöyle; limn→∞ ( Tn+1 / Tn ) = φ ( Cauchy Oran Testi)
Altın Oran kavramı Eski Yunan medeniyetinin sanatta estetik arayışı ile ortaya çıkmıştır. Soru şudur: Sonlu uzunluklu bir doğru parçası, “en güzel” şekilde nasıl ikiye bölünür?
Alıntı
Çözüm: Böldüğümüz doğru parçasının kısa kısmı x, uzun kısmı y olsun.
(x ⁄ y ) = x / (x + y)
denklemini sağlayan , kısa kısmın uzun kısma oranının, uzun kısmın bütüne oranına eşit olduğu ( y / x ) oranına altın oran denir.
Keops Piramidi, Atina Parthenon Mâbedi, Notre-Dame Katedrali, İnce Minareli Medrese Tac Kapısı, Davud Paşa Camii, Divriği Külliyesi gibi mimarî eserlerde, Mozart’ın özellikle geç dönem piyano sonatlarında, Rönesans ve Klâsik dönem resim ve heykellerinde, Le Courbusier’in insanî mimarlık anlayışında, ve hatta Eisenstein’ın Potemkin Zırhlısı’ndaki zirve sahnelerin yerleştirilme aralıklarında, insan tabiatına en uygun nispet olarak görüldüğü için altın oran kullanılır.