1997 yılından itibaren, 18 yaşından büyükler için yayınlanmakta olan ABD yapımı animasyon komedi dizisi. Yaratıcıları Trey Parker ve Matt Stone'dur. ABD'de Comedy Central kanalında oynamaktadır. Bu her biri 22 dakika süren 140 bölümlü, ve çoçukların izleyememesi için gece saatlerinde yayınlanan dizi asla çoçuklar için düşünülmemiştir. Dizide kullanılan "kara-espiri" şekili, ırkçılığı, faşizimi, anarşizimi ve şiddeti şirinleştirmesi ve pornografik içerikleri ile yetişkin izleyicilerini eylendirir. Içindeki sakıncalı ifadelerin doğrusunu ve yanlışını ayırt etmek, yaşını doldurmamış bir çoçuk için imkansız olduğu için 18 yaşından küçüklerin psikolojileri için oldukça tehlikelidir, ve her bölümün başında 18 yaşından küçüklere izletilmesi yasak olduğu hatırlatılır. Bazi bölümlerinin yayınlanması aşırı sakıncalı içerikleri ve bazı ünlülere karşı kişisel saldırılarından dolayı mahkeme kararı ile yasaklanmıştır.
Konusu
Colorado eyaletinin South Park adlı küçük kasabasında yaşayan dört kişilik bir çocuk grubu merkez alınarak anlatılan bir takım sürreel olayların da yer aldığı maceralardır. Dizide bol küfür kullanımı ve cinsel içerikli göndermeler vardır; daha doğrusu her türlü "tabu"-konular ele alınır. Bu yüzden başlangıcında 18 yaş uyarısı vardır. Sosyal ve politik taşlamaların da çokça bulunduğu bir dizidir. Örnegin dizide önemli bir röl oynıyan küçük Eric Cartman büyük bir Hitler hayranı ve ırkçıdır. Tarihin tüm sakıncalı kişilikleri eninde sonunda bir bölümde yer alır; Hitler, Moussolini, Lenin, Miloseviç, Saddam Hussein, Osama bin Ladin vs. vs. Ayrıca Islam, Musevilik ve hristiyanlık gibi büyük dinler bile alay konusu olur. Bir bölümde Hz.Isa'nın homoseksuel olduğu ortaya çıkar.
Dizi hakkında
Alışılmamış olan çizgi filmin yapım şeklidir. Figürler basık (2D) ve basit resmedilmişlerdir. Resimler sanki kağıttan bir araya getirilmiş gibidir.Aslında bu, ilk animasyonlarda Parker ve Stone'un çizme kabiliyetlerinin fazla olmamasından kaynaklanmış bir durumdu. Daha sonraki bölümlerde animasyonlar bilgisayarda, Software Power Animator ile oluşmaya başladı.Nihayetinde de Maya software kullanıldı. Animasyonlar ve detaylar zaman içinde belirgin bir şekilde gelişmesine rağmen, kağıt görünümünden bir şey kaybetmedi. Gerçekte var olan şahısların yüzleri, genelde bir foto ile animasyona eklenmiştir. Bu fotoğraflarda ağız canlandırılarak, tıpkı Monty Python'ın animasyonları gibi resmin içine monte edilmiştir. Bu minimalizasyonun da katkısıyla dizinin çok sayıda taraftarı bir başka deyişle tiryakisi vardır.
Karakterler
* Stan Marsh: Grubun mantıklı ve zeki karakteri. Kyle ile yakın arkadaş. * Kyle Broflovski: Stan'in yakın arkadaşı. Mantıklı fakat daha saftır. Yahudi kökenlidir ve bu yüzden Cartman ile sık sık atışır. Grubun en küfürbaz üyesidir. * Eric Cartman: Şişman ve aynı zamanda antipatik karakter. Agresif, mızıkçı ve ırkçıdır, Kyle'a kökeninden dolayı sürekli sataşır. * Kenny McCormick: Sürekli olarak anorağı ile dolaşan ve konuşmaları anlaşılmayan karakter. Fakir bir hayat sürmektedir. Dizinin bir cok bölümünde ölür. Bunun nedeni serinin çizerlerinden birinin ayrıldığı ve adı Kenny olan bir sevgilisinin olması, çok mızmız ve gıcık olduğu için onu sembolize edecek bir karakter yaratmasıdır. Bunun South Park'taki açıklaması ise giydiği paltonun lanetli olmasıdır. * Timmy:Spastik ve zihinsel özürlü bir çocuktur.Kelime dağarcığı çok azdır.Sadece birkaç cümle söyleyebiliyor.Ve tekerlekli sandalyede yaşıyor. * Tweek:Nevrotik ve korkak birisi.Ailesinin kahve dükkanı olduğu için kahve bağımlısıdır. * Leopold "Butters" Stotch:Saf ve de South Park karakterleri arasında küfür etmeyen tek kahraman.Genelde kötü amacı olmayan bir karakterdir Butters.Ayrıca onun Doctor Doom kostümü vardır. * İke Broflovski: Kyle'ın kömür gözlü,dahi ve koca ağızlı Kanadalı evlatlık kardeşi.Çoğunluk onu South Park'ın en şirin karakteri olarak görür. * Craig:South Park'ın Cartman ve Kenny'den sonra en küfürbaz karakteri.Önüne gelene küfür eder.Ve her zaman küfür ettiğini inkar eder. * Terrance ve Phillip:Kanadalı iki komedyen.Genelde osuruk ve küfür ile şaka yaparlar. * Pip:Pip genellikle çocuklar tarafından "fartboy" diye çağırılır ve gözüne yumruk atarak işkence edilir. * Aç Marvin:Aç' Marvin çocuklara Sally Struthers tarafından Etiyopya'dan gönderilmiştir. Çocuklar vakıfın reklamını görüp, 5 dolar bağışlayana saat hediyesini görünce 5 dolar bağışlarlar ama karşılığında Aç' Marvin gelir. * Bay Hankey:Bay Hankey bir dışkıdır.Ve bol lifli yiyeceklerle beslenen çocuklara hediyeler dağıtır.
South park'ın yasaklanan bölümleri
South park sakıncalı içerikleri ile birçok tartışmalara yol açmıştır, ve bazı bölümleri hatta mahkeme kararı ile yasaklanmıştır.
Örneğin "Trapped in the Closet" adlı bölümü 2006 yılının ocak ayında Tom Cruise'un başvurduğu ingiliz mahkemesince yasaklanmıştır. Bu bölümde, Scientology-tarıkatına üye olduğunu gizlemeyen Tom Cruise, Stan'i Scientology'nin kurucusu L. Ron Hubbard'ın reinkarnasyonu olduğuna inandığı için, ama Stan onun filim oyuncusu olarak kabiliyetini beyenmedığı için Stan'in dolabına saklanır. Ayrıca bu bölümde Tom Cruise'un homoseksuel olduğunu ama bunu kamuoyuna karşı gizlediği ortaya atılır.
Başka büyük tartışmalara yol açan "Cartoon Wars" adlı bir çift-bölümünde (1003/1004) Muhammed-karikatürleri krizi konusu ele alınır. Birinci bölümde South park dünyasındaki "Family Guy" adlı televizyon yayınında Muhammed karikatürleri gösterilir. Bölümün bu kısımı sonradan sansürlenmiştir. Ikinci bölümünde çok daha fazla karikatürler gösterildiği için, sansürlenen kısımları, o an neler olduğunu anlatan yazılar ile doldurulmuştur.
Türkiye'deki yayını CNBC-e kanalında yayınlanmaktadır.
CNBC-e Kanalında gösterilen ve 18 yaş sınırlamasına rağmen çocuklar tarafından çekilen ilgisine rağmen dünyada geç saatlere kadar bekleyip izleyen büyük yaştaki kitlesi sessiz bir fan kulüp havasıyla hareket etmektedir.Birbirlerini arayıp uyandırıp izlemek için uyaran küçük topluluklar oluşmuştur..
Tek Tek Alt yazılara imza çakılıyor Dekan ile Dayligth ortaklaşa çalışması gerçekten emeklerine sağlık hepsinin ben de destek verdim daha ne olsun şimdi 10 uncu sezonu atıyorum ben de Yarın Umarım sorunsuz biter ekleriz linkleri ...